Etherpad i undervisningen

Etherpad er et gratis skriveværktøj, som giver dig og eleverne mulighed for at arbejde simultant i et simpelt tekstdokument. Etherpad minder lidt om Google Docs, men det kræver ikke noget login, og er derfor lettere at komme i gang med at bruge. Til gengæld er redigeringsmulighederne ikke helt så gode, og der er ikke adgang til fx regneark, spørgeskemaer og præsentationer. Værktøjet egner sig primært til brug indenfor den polyfone undervisningsform.

Etherpad i undervisningen

Indenfor den polyfone undervisningsform er Etherpad oplagt at bruge i forbindelse med elevernes projekt-arbejde, hvor eleverne skal samarbejde i grupper om produktion af eksempelvis en rapport. Ved at lade eleverne arbejde i Etherpad kan du som underviser løbende følge med i processen – det kræver blot at du kender webadressen på elevernes fælles dokument. Eleverne kan med Etherpad også skrive simultant i det samme dokument, selvom de ikke sidder sammen, og de har mulighed for at chatte med hinanden.

Hvis du som underviser opretter et fælles dokument og viser det på projektoren, kan Etherpad også bruges som en fælles tavle, hvor eleverne kan skrive simultant. Hver elev får sin egen farve som vist på billedet ovenfor, og man kan indtaste sit navn i øverste højre hjørne, og derved få overblik over hvem der har skrevet hvad.

Etherpad er et Open Source projekt, og man kan gratis hente softwaren og installere den på sin egen server. Det er dog også muligt at oprette dokumenter på en af de mange servere som allerede kører Etherpad. Du kan finde en liste her. Når du har valgt en server kan du oprette et dokument, enten ved at klikke ‘New Pad’ eller ved at indtaste et valgfrit navn på dokumentet.

Etherpad er gratis at bruge, og det fungerer bedst i Google Chrome browseren.